2015. február 3., kedd

Hogy is működik?!

Mielőtt belecsapnék a sűrűjébe, egy-két ide nem illő képpel kezdem. 

Jártam egy bizsu-boltban, ahol végkiárusítás van/volt. Rengeteg ékszer, kagylóból, kövekből, gyöngyökből, szuper színekben minden, na meg voltak ruhák, táskák, meg még egy-két lakásfelszerelés is. Üres kézzel nem tudtam kitántorogni a csoda-barlangból, így inkább az a szerencse, hogy sikerült egyetlen egy dologgal távoznom.

Az új karkötő szerzemény
Enni is szoktam néha, és végre ráfanyalodtam valami tengerire. Néha beugrik egy-két Miami élmény, talán ennek is volt köszönhető, hogy egy jóféle Bubba Gump-os shrimp kajára vágytam - számomra is érthetetlen módon. Sajnos itt Key Westen érezni a hiányát egy-két étteremláncnak (na meg persze ruha üzletnek is, de ebbe inkább bele sem gondolok), így végül egy helybéli kajáldával értem be, de egyáltalán nem kellett csalódnom. Bár egy bajom mégis van. Sehol nem lehet kapni Carbonara spegettit. Legalább én még nem akadtam rá. Szóval lassan lesz egy utam Miamiba úgy érzem :D

Shrimp Scampi
Lassan minden részét bejártam már a szigetnek, különböző stílusú helyekre is eljutottam. Vannak kis pici utcácskák is kicsike házakkal, na egy ilyen helyen de jó lenne találni valami kis zugot, de persze nem így megy ez. 

Filmekből ismerős lámpamegoldás....
iszonyatos kábeldzsungellel :)

Hangulatos utcácska, nem a kőgazdag negyed, de nem is a gettó
(nem titkolhatom, ide is jutott ez is, az is)
És akkor jöjjön végre az első téma, amire a címben is utaltam. Egy baromi érdekes házat láttam, kb Mekk Mester jutott eszembe. Nem ám az alapoktól kell kezdeni az építkezést, előbb a tető, aztán az emelet, majd az alsó szint, végül az alapok. Az épületnek a felső része késznek látszik, de az alja még épül :) Konkrétan nem volt oldalfala, csak gerendák tartották. Mintha most gurították volna ide vagy csak emelték egy szinttel magasabbra. Itt mindent el lehet képzelni, hihetetlen látvány volt. Remélem valamennyire visszaadják a képek.
Felül akár lakhatnának is

Oldalt nincs fala, az egész csak gerendákon áll

Na jó, a gerendák között fellátni, szóval odafent sincs minden rendben

Ebből lesz valahogy fal
Nincs még itt ám vége a máshogy működő dolgoknak. Ugyanis ma bankban jártam. Nem tévedtem el és nem is dolgozni mentem :) Egyszerűen csak úgy döntöttem, nyitok egy bankszámlát. Na meg lecsekkolom hogy is működnek itt a dolgok. Hát, be kell vallanom, le a kalappal. Bár strandolni indultam, nem találtam elég melegnek a levegőt, így végül fürdőruhában (na persze felette ruhában :D) bementem egy Bank of America intézménybe. Kerestem a sorszámhúzó masinát, de az nem volt. Üldögéltek páran piros süppedős kanapékon, szemben pedig álltak páran sorba szokásos terelőkordonok között a pultoknál. Egyszercsak odatoppant egy kedves szőke hölgy, hogy vagyok ma, mi újság és miben segíthet. Mondtam, hogy számlát szeretnék nyitni. Hát hogy milyen jó hogy jöttem és menjek is oda vele a pultjához. Ő ilyen recepciós féle lehetett, elkérte az irataimat, bepötyögte a gépbe az adataimat, majd kérte, hogy foglaljak helyet a kanapén, nemsokára én jövök. Aztán a pulthoz sorban állókhoz is odament, mindenkitől kedvesen megkérdezte miért jött és eligazította őket. Nem volt tolakodás, nem volt morgás, mondanám, hogy mindenki csendben várt a sorára, de persze hogy nem, egymással kedélyesen beszélgettek az emberek, vagy épp a sor végéről valaki az egyik pultosnak kurjantott oda valami vicceset... szóval nem volt túl hivatalosan feszengős a hangulat. 

Aztán pikk-pakk meg is jelent a recepciós mögötti külön kis helyiségből egy nő nálam, kedvesen beinvitált az irodájába, megvitattuk hogy ha már nem mentem strandra jöttem számlát nyitni meg ilyenek. Kb 10 percet ültem bent, egyeztettük milyen számlacsomagot szeretnék, bevitte a további adataimat a rendszerbe, majd hirtelen előhúzott egy ideiglenes bankkártyát, amit máris használatba vehetek, majd postán kapom a névre szólót. Azonnal megcsináltuk a netbankos regisztrációmat is, felhasználónév, jelszó, sőt a bankkártyához tartozó pin kódot is én adtam meg. Aztán kinyomtatott kb 4 oldal papírt, amit 3 helyen kellett aláírnom, majd a kezembe nyomott egy dossziét, amiben 2 rám vonatkozó és kb 10 oldal hasznos infó papír volt. Semmi több, semmi kisbetűs rész, semmi 8 példányos négyszemelves órákig tartó hercehurca. Nem akart rám tukmálni életbiztosítást, hitelkártyát, kiskutyát, bármit. Aztán mondta, hogy ha akarok pénzt tenni a számlámra beállhatok a sorba, de szerinte inkább kikísér az ATM-hez és ott tegyem meg. Így is történt, kijött, elmondta mit hogy, majd kedvesen elköszönt és visszament a következő ügyfélért. Az automata itt úgy működik, hogy kártya berak, azonnal kivesz.... és a pin kódot csak utána kéri (azaz ha elnyelné, vagy valaki elnyeletné vele, a pin kódot még nem tudja). Volt pénzbefizetési opció, semmi boríték, csak kinyílik egy rés, pénz berak (maximum 40 bankjegy), azt helyben megszámolja, kiírja az összeget és a pénz már a számlán is van. Na szóval most vagy én voltam ilyen szerencsés, vagy ez tényleg így megy itt, de én boldogan és elégedett ügyfélként pattantam fel a bringámra, az biztos.

Mivel továbbra sem éreztem elég melegnek a 22-24 fokot, így kínomban shoppingolni mentem. Persze nem hirtelen ötlet volt, ágynemű beszerzés már lógott a levegőben. Na és itt jött az újabb hogy is működik. Rég éreztem magam ilyen szerencsétlennek, már azon voltam hogy feladom, én ezt nem értem. Végül még telefonos segítséget is igénybe vettem, végre magyarázza már el valaki hogy is van ez. Azt eddig is láttam, hogy túl sok párnát és takarót és lepedőt és mindenfélét használnak, de gondoltam meg lehet ezt oldani egyszerűbben is. Hát persze hogy nem :) Kb úgy tudnám röviden szemléltetni, hogy van egy gumis lepedő az ágyon, azon van egy nem gumis másik. Majd egy szerintem ágytakaró, amit itt a takaró, majd azon akár még egy lepedő-szerű valami, na meg vagy 4-6 párna.

Eddig nekem ugye volt egy repülőről bugázott - mondjuk azt szerintem mindenki lenyúlja - plüss fél plédem meg egy, az utolsó szállodából lenyúlt pótpárnám (hisz akkor még azt sem tudtam, lesz-e ágyam, gondoltam legalább egy párnám legyen :D). Erre beköltöztem az új helyre, ahol végre volt egy normális ágyam, de a fenti alkatrészekkel, amit ráadásul előttem szerintem a lakótársam apukája használt, amíg 3 hónapig itt lakott. Szóval én most pár napig mindezek tetején aludtam, a saját kis huzat nélküli párnácskámmal és béna kis plüss plédecskémmel, szóval még csak félig tudtam kigémberedni a kanapén megszokott furcsa alvópozícióból. Így gondoltam elmegyek, veszek egy huzatot az ágyamon lévő hatalmas takaróra, veszek egy új lepedőt, na meg veszek egy huzatot a szállodai párnámra. Na ja. Lepedőt külön nem árulnak. És mit akarok? Huzatot a takaróra?! Szóval nem részletezem tovább, kb 2 órát szerencsétlenkedtem a Twin, Full, Queen, King méretű ágynemű csomagok között, amikről végülis kiderült, hogy igazából csak lepedőket meg párnahuzatokat tartalmaznak, azt viszont bőven. Szóval végül inkább vettem magamnak egy huzatot nem ismerő új takarót és hozzá egy ilyen lepedő-párna mixet. Ezeket sem volt egyszerű kiválasztani, nem nagyon értem miért kell nekem a franciágyra feltétlenül egyetlenegy baromi hatalmas dupla takarót raknom, amit felemelni sem tudok, nemhogy szépen magam köré-alá begyűrögetni ahogy szoktam, de ez van, ezt kell szeretni, vagy legalább megszokni. Pozitívum viszont a takarók szín, na meg márkaválasztéka, ha már huzatot nem használnak, legalább ez legyen szép színes.

Először ezzel szemeztem. Takaró, 2 párnahuzat, 40 dollár

Aztán ezzel, azért is szimpla takaró és nem dupla,
egyetlen párnahuzat, baglyos, 15 dollár
Végül beadtam a derekamat, dupla huzatot vettem, és nem rózsaszín baglyosat, de nem is Tommy Hilfigert. Hanem valami még szebbet. Mondjuk már itt éreztem, hogy baj lesz a hazamenetellel, lévén hatalmas zsákban hatalmas takaró, én meg persze bringával, de hát mi baj lehet? Szóval odakint az üzlet előtt a hatalmas zsákból hatalmas takaró ki, levegő kinyom, kicsi hátizsákba bepasszíroz. Egy néni felajánlotta a robogójáról, hogy ad egy gumipókot, de aztán mutattam neki, hogy nem igazán van hova felpókoznom, így inkább segített passzírozni. Nagy nehezen sikerült, persze a kosárkámat is telepakoltam mindennel, hisz nálam volt a strandcucc, na meg a lepedő-csomag, a hátamra viszont a nagy lufi csak fél vállra ment fel, na így tekertem haza. Kocsikból ki-kiszólogattak, hogy minden oké-e, vagy csak sok szerencsét kívántak. Mondjuk egyszer eszembe jutott, hogy talán hajléktalannak néztek, azok szokták a cuccaikat itt a bringájukon cipelni, de azért hátha látták rajtam, hogy annyira nem vagyok ágról szakadt, csak szerencsétlenkedem :)

Ráadásul így felpakolva mentem el venni még egy kis harapnivalót, hisz mint eszembe jutott egész nap elfelejtettem enni a nagy ügyintézések közepette, majd kitekertem a kedvenc mólómra naplementét és telihold felkeltét nézni (ezt majd képekben legközelebb). Majd végül szerencsésen haza cókmókoltam mindent és használatba is helyeztem az új szerzeményeket. Mármint egy részét. A két lepedőből nekem elég a gumis, a másik jó lesz váltásnak. A takaró oké, de a párnák bőven elegen vannak ketten, így a takaróhoz tartozó huzatokat használtam fel, a lepedőhöz tartozók szintén megmaradnak váltásnak. A vicc az egészben az, hogy kb egy újabb bőröndnyi cuccal lettem ma gazdagabb. Szóval lehet tényleg kénytelen leszek itt venni valami kis házat, mert már egy repülőre sem engednek fel ennyi cuccal :D

Eredeti verzió (plusz párnák az ágy mellett szanaszét)

Enikő-féle verzió
Mindezek után még arra is volt kedvem, hogy végre berendezkedjek, kipakoljak, átvegyem az uralmat a szobám felett, szóval egy-két képet is merek már mutatni, mert már nem hevernek bőröndök meg szatyrok mindenütt.

Ágyikó, kisszekrény

Nagyszekrény, túl sok ruhával odabent :)

Illatszeres és könyvespolc, rémült-fejes Enikő tükörrel,
USA díszítéssel

Számítógépasztal, elöl és oldalt ablakkal
Még egy dolog eszembe jutott. Megint voltam mosodában, és volt ott egy hajléktalan is. Ő tényleg a bringáján cipelte mindenét, ittas is volt persze, de mégis mosott. Szóval tényleg jobb dolguk van nekik (is), mint pl otthon... tudnak wc-re menni, hisz mindenhol van ingyenes, tudnak fürdeni, ha máshol nem a strandokon vannak zuhanyzók, vagy ott az óceán, nem fagynak halálra, hisz nincs hideg és még mosni is tudják a ruhájukat, lévén vannak ezek az utcai mosodák, ahol 2-3 dollárért tiszta lehet a ruhájuk.

Szóval valahogy így működnek itt a dolgok. Van amit könnyű megszokni, van amit kicsit nehezebb, de úgy szép az élet ha zajlik :)

2 megjegyzés:

  1. Megoldas a sok ruhara: Ziploc Space bag... Publix?

    VálaszTörlés
  2. LOLITA .... http://vs.hu/mind/osszes/lolita-a-gyilkos-balna-44-ev-utan-remenykedhet-a-szabadulasban-0205

    VálaszTörlés