2014. december 29., hétfő

Egy kis földrajz

Mivel ma pihenőnapot tartottam, ami azt jelenti, hogy ki sem mozdultam a lakásból és vagy háromszor aludtam, így erről nincs sok mondanivalóm. Na jó, mostam is, de most nem volt olyan izgalmas, mint régen. Bár úgy volt, hogy tipikus utcai mosodába megyek, ahogy itt sokan mások, de végül megoldottam a nagyházban amihez tartozom, így erről ennyit. Ja, talán még nem mondtam, hogy tegnap volt 3 hete, hogy itt vagyok. Mondjuk én meg néha úgy érzem, mintha mindig is itt lettem volna, szóval furcsa kettős érzésem van.

Történés híján, hogy mégis írjak valamiről, hát a helyről fogok ahol lakom. Azaz a szigetről.

Kezdjük ott, hogy Florida a keleti parton fekszik, ellentétben Kaliforniával, ami a nyugatin. Ez egy hatalmas félsziget, amit jobbról (tudom, keletről) az Atlanti-óceán, balról (csak azért is) a Mexikói-öböl nyaldos. Florida fővárosa véletlenül sem Miami, hanem a kevésbé ismert és szerintem látnivalóktól is eléggé mentes Tallahassee. Legnagyobb városa Jacksonville (szintén nem valami nagy szám), viszont a legtöbben Miamiban élnek (na ez már valami :D) Vannak még szép, nagy és érdekes városai, ha egyszer újra útra kelek, lesz róluk bőven még szó. Florida leginkább sík, pár méterrel fekszik a tengerszint felett... és nem sokkal alatta már ott a víz, ami nagyobb esőzésekkor hamar érzékelhető, hisz nem tud hova elfolyni az esővíz, csak hömpölyög az utcákon. Szerencsére utána gyorsan kisüt a nap, ami felszárítja.

(Itt jegyezném meg, hogy a leírásom nem túl hivatalos, annál inkább saját kútfőből és stílusban íródott, így azért dolgozatot senki ne ez alapján írjon :)


Floridában a tavasz és a nyár csapadékos és párásan forró, a tél és az ősz állítólag száraz és enyhe, de utóbbival vitatkoznék, legalábbis az általam itt töltött utóbbi két időszak alatt igencsak fülledt meleg - csak pár napos hűvöske - és csapadékos idő volt a jellemző. Persze dél-Floridáról beszélek, odafent északabbra én is fáztam már 20 fok alatt :) 

Napsütéses államnak, azaz Sunshine State-nek hívják (ez van a rendszámokon is). Persze igen, vannak tornádók is errefelé, májustól novemberig tart a szezon, szoktak lenni nagy viharok bőven.


Florida 67 megyéből áll, ebből én a múltkor Miami-Dade, most pedig Monroe megyében lakom, persze megfordultam jópárban. Miamit anno eléggé kiveséztem 196 napon át, szóval most ugrok gyorsan a Keys-re.


Florida Keys Miamitól 24 km-re délre kezdődő korall-zátony szigetcsoport. Anno vonattal, hidakon át lehetett keresztül menni rajtuk (1910), de hurrikánoknak köszönhetően végül annak annyi lett és új hidakat építettek, amin már kocsival lehetett közlekedni (1935).


Florida Keys vagy 1700 szigetből áll, de ezek közül csak 43-on lehet átautózni 42 hídon át. A leghosszabb híd pedig a 7 mérföldes híd (11 km), amiről már beszéltem eleget, persze mert lenyűgöző végigfurikázni rajta. 


A végén pedig ott van Key West, a Conch Repbulic, azaz Kagyló Köztársaságnak kikiáltott város, ami egyben egy sziget is.


Key West 204 km-re van Miamitól, és csak 170 km-re Kubától. A sziget 6 km hosszú és 2 km széles, szóval igencsak bejárható minden zuga :)

Csodás naplementéiről és nyüzsgő éjszakai életéről híres. Előbbiben már volt bőven részem, utóbbi még várat magára. Többek között itt található Hemingway háza, hisz 9 évet élt a szigeten és 70%-át műveinek itt írta.


Itt van még a híres legdélebbi pont emlékmű, ami amúgy nem is legdélebben van. Ezenkívül van még minden ami legdélebbi, hotel, tetoválószalon, stb.


Jelentős a meleg közösség és turizmus, illetve sok hajléktalan is van, de mindenki szépen éldegél egymás mellett (One Human Family). Híres neves még a Duval Street, tele bárokkal, üzletekkel és éttermekkel. A Mexikói-öböltől az Atlanti-óceánig fut, majdnem 2 km hosszan. 


Hát itt éldegélek most én. Amúgy még innen is tart tovább a Keys, pl Dry Tortugas, ami egy lakatlan sziget, de oda már csak kisrepülővel vagy üvegfenekű hajóval lehet eljutni.


Mindenképpen látnom kell :)


És végül összehasonlításként. Budapest XV. kerülete, ahol eddigi életem legnagyobb részét éltem és töltöttem több, mint kétszer akkora, mint Key West :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése